juli 22, 2024

Valg af kampsport og klub – Sådan træffer du de rigtige valg

Hvis du har planer om at begynde til kampsport, men endnu ikke har truffet et endeligt valg omkring hvilken disciplin, vil denne artikel formentligt være til god hjælp. Vi vil forsøge at give dig en omgang viden om, hvordan du finder den kampsport, der passer dig bedst – og derudover også komme ind på, hvordan du finder den rette klub.

 

Hvilken kampsport er bedst at vælge?

 

Der er ingen kampsportsstil, der som sådan er ‘bedst’. Den bedste kampsport for dig vil altid være den, du interesserer dig mest for. Boksning kunne være et solidt valg, hvis du vil fokusere på slag og kondition. Omvendt kunne brasiliansk jiu-jitsu være interessant, hvis du er vild med submissions og gerne vil kæmpe på gulvet. I så fald er brydning og judo også oplagte at nævne. Hvis du er vild med stil og gerne vil have et spændende kulturelt indsigt i forbindelse med din kampsportstræning, vil karate – eller en anden klassisk japansk kampsport – være et fint valg.

 

Med andre ord vil vi altså anbefale dig at tænke lidt over, om du er mest til stående kamp eller gulvkamp. Dernæst kan du overveje miljøet lidt og tænke over, hvor du passer bedst ind. Boksning og karate er to af de mest mainstream kampsportsgrene, hvor du vil møde mange, som blot ønsker at komme i form, men hvor træningen stadig er ganske seriøs. Hvis du går i kast med muay thai eller brasiliansk jiu-jitsu kan du forvente et miljø, hvor der er dybt fokus på at blive dygtig til at kæmpe og hvor aspirationerne er relativt høje – om ikke andet i forhold til andre discipliner.

 

Mixed Martial Arts (MMA) tilbyder en kombination af det hele. Her lærer du de bedste træk fra hver enkelt kampsport, hvilket på mange måder er en fordel. Om end vi før sagde, at der ikke er nogen kampsport, der kan betragtes som ‘bedst’, er mange dog enige om, at MMA er den mest effektive.

mma

Sådan finder du den rette klub

 

Vi har faktisk kun et råd til at finde den bedst mulige klub: Prøv nogle forskellige! Dette råd gør sig faktisk også gældende, når det kommer til at finde en kampsportsdisciplin, som vi beskrev i det foregående afsnit. Tag til et par prøvetræninger nogle forskellige steder og vælg det sted (og den disciplin), der passer dig bedst.

Du kan også se på disse oversigter over klubber: Kampsportsklubber i Danmark  og MMAShop Klub liste.

 

Hvis det hele klikker første gang, så er det perfekt. Det kan dog godt være, at du får brug for at besøge et par forskellige klubber, inden du beslutter dig. Såfremt du bor i København eller Aarhus er der rigtigt gode muligheder for at prøve mange forskellige klubber af.

 

Det er nemlig vigtigt at finde en klub med den atmosfære, som du personligt passer bedst til. Det er svært for os at gå i dybden her, da det i høj grad afhænger af dig selv som person – og ikke mindst dine aspirationer inden for kampsportstræningen. Nogle vil træne med det formål at komme i god form, mens andre vil træne med det formål at stille op til kampe i fremtiden.

 

Én ting er i hvert fald helt sikkert – du kan med sikkerhed finde en klub, der lever op til dine krav. Du vil hurtigt opleve, at atmosfæren kan være vidt forskellig fra klub til klub, og at det i høj grad afhænger af trænerpersonlighederne. Ved at kigge lidt rundt, finder du formentligt et passende sted hurtigt. Stort set alle klubber tager med glæde nye medlemmer ind, så længe du har den rette attitude til kampsporten. Det afhænger altså mest af alt om dine egne præferencer, og dem er du forhåbentligt i stand til at overveje lidt nærmere efter at have læst denne artikel.